VMware View 6.2 issues running on ESXi 5.x: Blackscreens and Disconnects Part 1

horizon_logo

There have been some interesting bugs in a plethora of VMware’s products this year. One that bit me pretty hard recently came out of a feature addition to the Horizon View platform. After updating View to the latest version 6.2 we were met with some interesting user complaints. Slow or laggy workstations, disconnections, and black screens after a supposed successful connection to a desktop. After researching the issue quite a bit I determined that this VMware blog had part of the answer, but can be a bit misleading for those of us that cannot upgrade vSphere to the latest (or do not want to) at the drop of a hat. It seems that VMware snuck another major application change into a dot release of their View software (the last one I ran into was the JMS2 secure communications port change between connection brokers and security servers which they added in 6.1 which caused quite an issue with next-gen firewall app definitions, but I will have to blog about that later). This time the change was in the video driver included in the View 6.2 Agent package, this new code has hooks which are exclusive to ESXi 6.0 Update 1a and above. These new features allow for a faster and smoother virtual desktop experience, but the unintended consequence is that if you are running a previous version of ESXi then these new features do not exist and when the Agent driver looks for them it causes the deviant behaviors listed above.

Continue reading VMware View 6.2 issues running on ESXi 5.x: Blackscreens and Disconnects Part 1

Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail